Recepty na pamlsky pro psy a výhody domácího pečení

 

V předchozím blogu jsme vám doporučili námi ověřené pečící pomůcky, dnes vám přiblížíme domácí pečení psích pamlsků, recepty a konkrétní tipy, i důvody, proč tvořit a péct tuto formu odměn pro vaše čtyřnohé parťáky právě doma. 

Kolikrát jste pro vašeho mazlíčka upekli? Pokud se chystáte na premiéru, nemusíte se ničeho obávat. Příprava pamlsků je ještě jednodušší, než pečení nedělního zákusku pro návštěvy. Stačí se zamyslet nad tím, co má váš pejsek rád, nebo naopak nad čím ohrnuje čumák. 

 

Výhody domácího pečení pamlsků

Možná dumáte nad tím, proč vůbec vynaložit čas a úsilí, když ve specializovaných obchodech také najdete kvalitní pamlsky. Tak se na to podíváme jinak - máte vy sami raději polotovary, nebo poctivá domácí jídla? Vsadili bychom se, že správně je druhá varianta. Pojďme se podívat na výhody domácího pečení dobrot pro psy. 

 

Znáte složení a víte, čím psa odměňujete

Ne vždy jsou řetězově vyráběné pamlsky pro vašeho psíka vhodné. Na první pohled se může zdát, že jejich složení je možná nadbytečně rozmanité, nejde příliš dobře identifikovat a pak jako páníčci tápeme, jestli jsme vůbec zvolili trefně. U podomácku upečených pamlsků přesně víte, čím vašeho psa krmíte a odměňujete a navíc také snadněji zjistíte, co má vlastně nejraději. 

 

Složení můžete přizpůsobit chutím pejska

Pokud je váš pes na něco alergický, nebo mu určitá surovina zkrátka nechutná, není nic jednoduššího, než mu upéct pamlsky na míru. Navíc se dá i v této kuchyni čarovat, proto se nebojte experimentovat a například místo kuřete zvolte rybu, místo mrkve špenát a tak dále.

 

Ručně vyrobené pamlsky se dobře skladují 

Když vsadíte na čerstvější pamlsky, které budou měkčí, stačí je skladovat vychladlé v lednici, a to až jeden týden. Pokud si váš pes oblíbil spíše křupavé dobroty, můžete je nechat dojít v sušičce na potraviny (cca 4 hodiny) a následně je uchovávat i mimo lednici delší dobu. Podobně jako u našich pokrmů, tak i ty psí lze skladovat v mrazáku a vzít si je kdykoliv dle potřeby. 

 

Pečení je relaxem pro vás a zábavou pro děti

I “psí pečení” může být zábavou a relaxem, a to nejen pro vás, ale i vaše ratolesti. Navíc vám ani nezabere tolik času, jak by se mohlo na první pohled zdát a při zapojení dětí si užijete i spoustu legrace. 

 

Obecné tipy při tvorbě psích dobrůtek 

Při pečení psích pamlsků doporučujeme volit obdobný typ potravin, jaký běžně využíváte k pečení pro lidi. Proto, pokud je to možné, vsaďte na vajíčka, díky kterým docílíte té správné konzistence. Stejný účel plní také jakákoliv mouka, případně ovesné vločky (rozmixované). Tyto dvě sypké suroviny přidávejte ale postupně, aby z těsta nakonec nevzniklo lepidlo, které jen těžko zpracujete. 

 

Co se ochucení týče, je to zcela na vás a na mlsném jazýčku vašeho pejska. Přidat můžete celou škálu bylinek (majoránka, rozmarýn, petržel, oregano…), ale nemusíte se bát ani špetky česneku. Nebojte se přidat ani ovoce nebo zeleninu, vždy však rozmělněte větší kusy najemno.

Dobu a teplotu pečení sice v receptech najdete přesně, záleží však na typu vaší trouby a jejím výkonu. Jak víme, každá trouba peče jinak a občas je třeba vypozorovat a tzv. vychytat ideální čas i teplotu. 

Výsledná konzistence by měla být tekutější, pokud ji chcete roztírat do formiček, a naopak hustší, pokud budete těsto rozlévat na celý plech.

 

Recepty 

Špenátové pamlsky

  • 100 g špenátu
  • 100 g bramborové mouky
  • 2 vejce
  • 100 g tvarohu

Všechny ingredience rozmixujte a pečte v troubě cca 30 - 45 minut na 180 °C.

 

Játrové pamlsky

  • 250 g kuřecích/kachních jater
  • 125 g ovesných vloček
  • 1 mrkev
  • 1 vejce

Všechny ingredience rozmixujte a pečte v troubě cca 15 - 20 minut na 170 °C.

 

Tuňákové pamlsky 

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 vejce
  • bylinky dle libosti (petržel, oregano)
  • mouka nebo ovesné vločky na zahuštění

Všechny ingredience rozmixujte a pečte v troubě cca 15 - 20 minut na 180 °C.