Welsh corgi pembroke

Welsh Corgi Pembroke je staré honácké plemeno, které bylo a je využíváno k pasení skotu. Jeho příbuzným je Welsh Corgi Cardigan. Krátké nohy jsou pro ně výhodou při práci, protože štípou ovce do pat a tím určují jejich směr. Tito psi jsou velmi přátelští, rádi si hrají, jsou energičtí a inteligentní se slabostí - láskou k jídlu. Toto plemeno si zamilovala Anglická královna Alžběta II., která je měla za celoživotní partnery. Všichni královniny corgi byli potomci její první fenky, Susan, kterou vlastnila královna od mládí. Díky ní jsou corgi velmi oblíbení. Jsou to skvělí parťáci jak na práci tak jako rodinní společníci. Už jen pohled na roztomilého, „smějícího se“ corgiho většině lidem vykouzlí úsměv na tváři.

Arisu Nagato a Alvaro Blue Royal Karamelka 

Corgi má několik druhů barev i typů srsti. Barva může být: červená s bílými znaky, trikolor s červenou hlavou, trikolor s černou hlavou a sobolí barva. Mnoho lidí neví,  corgi má několik druhů srsti od krátké až po dlouhou. Srst není na údržbu tak náročná, jako u psů, kterým srst neustále roste a musí se pravidelně česat a stříhat, ale i srst corgiho si zaslouží péči.

 

Péče o corgiho

Arisu Nagato

Domácí péče spočívá ve vyčesání, zejména v období jara a podzimu, kdy corgi mění srst a ta nadměrně líná. Pravidelným vyčesáváním se dá množství vypadané srsti doma značně eliminovat. Při línání může pomoci i návštěva psího salonu, kde pejska vykoupou, řádně vyčešou a případně mu upraví tlapky a drápky tak, aby se pejskovi dobře chodilo. Mnoho salonu také nabízí služby, jako je koupel ve vířivce, hydromasáž, zábal proti línání a podobně při kterých používají speciální přípravky. Při těchto procedurách mimo jiné dochází k hloubkovému pročištění srsti i kůže, srst jde snadněji vyčesat a na pohled i dotyk je zdravá a krásná.

V případě potřeby je samozřejmě možné corgiho vykoupat. Zejména po venčení je dobré omýt, či alespoň otřít tlapky, aby nebyly špinavé vlhké (kvůli tvorbě kvasinek mezi prsty) a v tlapkách zespodu nebylo nic našlápnutého. Na tlapky lze použít vlhčený ubrousek. Celého psa je pak možno umýt v šamponu pro dospělé psy, případně v šamponu pro určitý druh barvy, pokud potřebujeme podtrhnout či zvýraznit konkrétní barvu. Pokud máte štěně, nebo psa s citlivou pokožkou, je vhodný šampon pro štěňata a citlivé psy, který je vyrobený s ohledem na potřeby srsti a pokožky těchto psů. Při koupání byste neměli nikdy zapomenout ani na kondicioner, i když srst je krátká. Kondicioner srst i kůži vyživí a chrání je před okolními vlivy prostředí. Bonusem je, že se srst tolik nešpiní.

CHS Nagato- Arisu, její sourozenci a maminka Amorazzo Blaze of Glory

Psi, kteří mají před výstavou se mohou vykoupat ideálně s týdenním předstihem (aby se do výstavy stihla opět trochu zmastit a zejména u středně dlouhé – aby lehla a netrčela), aby srst byla čistá, jasná a také vyčesat. Je důležité, aby zůstala podsada i krycí srst (psi mají ve standardu plemene dvojí typ srsti). Jak a čím vyčesávat záleží dle typu srsti.

Srst v těle se u corgi v žádném případě nestříhá. Bohužel je to někdy vidět na fotografiích ze zahraničí. Kdy např stříhají u corgiho srst na zadku, aby byli roztomilí. Stříháním mohou corgimu srst poškodit a způsobit zdravotní obtíže. Srst se může v určitých partiích lehce zastřihnout, vždy to ale nechejte na odborníkovi. Nůžkami se dají upravit tlapky.

Upravení tlapky – hladká zavřená tlapka, z které nemají trčet chlupy ani z vrchu ani zespodu. Na vystříhání přebytečných chlupů zespodu tlapky použijte rovné nůžky, nebo malý stříhací strojek např. Heiniger mini style. 

U corgiho bychom neměli zapomínat o péči o uši, zuby a oční okolí. Vhodné je vše zkontrolovat a v případě potřeby vyčistit.

 

Typy srsti

        Aikemuno Sorbona                                                                                                                Top Ledi Ran 

 

Hladká - Fluffy clear

Arisu Nagato

Srst je hladká, na dotyk trochu hrubší, pevnější a splývavá. Často na první pohled bez viditelné podsady, bez výrazně odstávajících chlupů. Pes působí hladce.

Na česání a vyčesávání je vhodný drátkový kartáč, u psů s hustou a pevnou srstí se konkrétně můžete použít Kartáč Duo pin, poté jednořadý hřeben, kterým důkladně dopročešete hustou srst. Ideální velikost pracovní části hřebenu je cca 11-19 cm s hroty dlouhými 2-3 cm. Pokud je třeba srst vyčesat, můžete navíc použít vyčesávací hrabičky. Vhodné jsou hrabičky s 12-ti zuby, případně je vhodné použít nejprve hrabičky s většími rozestupy a menším počtem zubů např. 8 zubů a poté s více zuby: 12-16 zubů.

 

Středně dlouhá - Fluffy carrier

MultiCh. Corgiology Ace of Spade

Středně dlouhá srst, na první pohled má srst větší objem, někde může odstávat (trčet). Podsada je výraznější, pes působí huňatý. 

Na česání tohoto typu srsti je plně dostačující a vhodný kartáč a hřeben (viz výše– srst fluffy clear). S hrably velice opatrně, snadno by se vyčesala veškerá podsada a pes vypadal „oškubaně“.

 

Dlouhá -Fluffy

Baby Coco Ball Nagato

Na celém povrchu těla je srst dlouhá a huňatá. Pes vypadá jako medvídek. Psi s touto srstí nemohou jít do chovu.

Na česání Fluffy srsti je vhodný pouze kartáč a hřeben (viz. výše – srst fluffy clear)

Corgiho nelze nemilovat. Snad jen v období, kdy líná a máte doma o chlup lepší kávu, by člověk nejraději vyměnil jeho kožich o nějakého naháče. Říká se, že corgi jsou jako tetování, že jedním nikdy nekončíte. Kdo corgiho má, mi dá jistě za pravdu. Corgi patří k jedněm z nejlepších parťáků na každodenní činnosti i jako psí terapeut, protože jeho usměvavá tvář a nápady, člověka vždy pobaví. Aby mohl být i corgi tím nejšťastnějším, dopřejte mu péči, ten pes si to zaslouží :-)

Poděkování:

Za informace, rady a fotografie děkujeme paní chovatelce Alžbětě Jandové, ChS Nagato.

Za fotografie z výstavy (přírodní, zelené pozadí) děkujeme paní fotografce Tereze Valníčkové.