Čistý čumáček snadno a rychle

Čeho si všimnete na psovi jako první? Ano, většinou je to jeho obličej. Krásný čistý čumáček a veselý kukuč přímo svádí k pomazlení. Naopak zašpiněné vousy od zbytků jídla a oči se zaschlými ospalky moc vábně nepůsobí. 

Mnoho těchto nečistot může znepříjemnit život psovi, ale i vám, protože když nečistoty zaschnou, často jediná možnost jak se jich zbavit, je srst ustřihnout. 


Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou s hygienou psího obličeje: 

  • Použijte měkkou, čistou žínku, kousek ručníku, nebo hadřík: Navlhčete ho vodou a znečištěná místa důkladně otřete. Nepoužívejte papírové ubrousky nebo kapesníčky, protože se snadno trhají a zanechávají v srsti malé kousky papíru. Pro snazší práci lze použít vlhčené ubrousky určeny pro psy. V případě většího znečištění je pak velkým pomocníkem suchý šampon, který opatrně stříkněte do srsti (pozor na oči) a vyčesejte, a nebo bezoplachový šampon v pěně. 
  • Buďte jemní, ale důkladní: Použijte pouze tolik síly, kolik je nutné ke změkčení a uvolnění kousků jídla nebo nečistot. Místo jednoho nebo dvou silných tahů udělejte několik jemných tahů. Psovi budou jemné tahy určitě příjemnější a bude vám tak lépe držet. 
  • Během, každé procedury na psa mluvte klidným hlasem a chvalte ho, ale neustupujte mu, i když se mu nechce spolupracovat. 
  • Na konci každé procedury nezapomeňte svého psa pořádně pochválit a odměnit!

Čištění očí vašeho psa:

Pomocí gázového čtverečku (lze koupit v lékárně) navlhčeného roztokem na čištění očního okolí jemně otřete oblast kolem oka, abyste uvolnili a odstranili nečistoty. Zaschlé ospalky nejen že nevypadají pěkně, ale navíc znemožňují pokožce dýchat a po delší době může být místo pod ospalky bolavé. 

Ospalky ze srsti lze také vyčesat drobným hřebínkem. 

Pokud si chcete práci zjednodušit, je možné použít i vlhčené ubrousky nebo návleky na prst určené přímo pro čištění očního okolí

Gázou s roztokem čistěte jen okolí oka, pokud se vám zdá, že je nějaký problém s okem samotným např. že hnisá, nadměrně slzí atd, vždy vyhledejte veterinárního lékaře. 

 

Čištění uší vašeho psa: 

Vnitřní strana uší lze otřít malým vatovým tamponem nebo gázovým čtverečkem namočeným roztokem na čištění uší. Stejně tak ucho můžete vyčistit vlhčeným ubrouskem nebo návlekem na prst na čištění uší. Pokud potřebujete vyčistit i zvukovod, můžete ho vyčistit vatovými tyčinkami, které jsou přímo určené pro použití pro psy - bambusová tyčka, i kdyby se zlomila, tak není ostrá a nemůže poranit ucho psa. Konec tyčky je obalen velkou vrstvou bavlny, aby nedošlo taktéž k poranění ucha psa a protože mají velké absorpční schopnosti. Ucho je velmi jemné a vyžaduje citlivou péči.

Pokud má pes v uších velké množství tmavé špíny nebo výtok z ucha, případně hnis může to naznačovat přítomnost infekce a měli byste požádat o radu svého veterináře. 

 

Čištění vousů na tlamě:

Při jídle, zejména při měkčí stravě (konzervy, psí paštiky…) často dochází k ulpívání stravy v srsti na čumáku. V tomto případě je ideální srst po jídle hned otřít navlhčeným hadříkem nebo vlhčeným ubrouskem. Nečistoty ze srsti lze také opatrně vyčesat jednořadým hřebenem. V případě, že by zbytky potravy zůstaly v srsti, srst se pak ráda cuchá a vytváří ze srsti na pohled nepěkné cuchance, které jsou psovi zároveň nepříjemné, protože ho tahají. 

Pokud si váš pes nechce nechat sáhnout na čumák, nebo při čištění vám nadměrně uhýbá, zkontrolujte stav jeho zubů, obzvláště u starších pejsků. Díky bolesti zubů se mu nebude líbit, pokud se budete dotýkat jeho čumáku. 

 

Čištění zubů: 

K čištění zubů nepoužívejte lidské pasty, nejenom, že psovi nebudou chutnat, ale ještě mu mohou způsobit zdravotní obtíže. Existuje celé řada zubních past - s masovou příchutí, mentolové, nebo enzymatické pasty, které napomáhají nabourat zubní povlak. Pro čištění zubů používejte co nejměkčí zubní kartáček. Příliš tvrdý kartáček může být také důvod proto, že váš pes nechce držet. Pro ty, kteří nechtějí čistit zuby kartáčkem, lze použít speciální ubrousky přímo určeny pro čištění psích zubů. V neposlední řadě mohou být velkým pomocníkem pro udržení zdravých psích zubů olejíčky, určeny pro čištění zubů. Příjemně voní a mnoho psů je má velice rádo a má je spojeno s relaxací. Stačí si olej kápnout na prst nebo přímo na dáseň psa a svým prstem, lehkými krouživými pohyby vmasírovávat olejíček do zubů a dásně. Psi často u této procedury pospávají s hlavou položenou svému páníčkovi v klíně. 

Péče o psa není jen o jeho vzhledu, ale také o jeho zdraví, které s tím souvisí. Protože zdravý a opečovávaný pes je šťastný pes.