Jorkšírský teriér

Malý tělem, velký duší...

Jorkšírský teriér je plemeno malého vzrůstu, s krásnou srstí a roztomilým kukučem. Nenechte se ale zmást, v tomto roztomilém pejskovi se skrývá srdce pravého, odvážného teriéra. Jorkšírský teriér pochází z Anglie, byl využíván pro lov hlodavců. Dnes se tito pejsci řadí mezi společenská plemena a jakožto naši společníci si zaslouží náležitou péči o jejich srst a zdraví. Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví.

Srst

Jorkšíři mají vlasovitou srst bez podsady, která může dorůst až na zem. Bez podsady znamená, že vám pejsek nebude doma línat (pouštět chlupy) což je velké plus, ale na druhou stranu je třeba se o srst pravidelně a důkladně starat a pokud nechcete na pejskovi dlouhou srst, kterou můžete vidět na výstavách nebo u chovných jedinců, je třeba ji i pravidelně stříhat. Srst roste průměrně 1 cm za měsíc, takže pejsci navštěvují psí salon několikrát do roka.

 

Jak pečovat o srst

Pro správnou a co nejsnazší péči platí 3 pravidla:

  • od štěněte
  • pravidelně
  • důkladně

Od štěněte - s péčí o srst začněte postupně od chvíle, kdy si přinesete štěňátko domů, z počátku můžete na nácvik česání použít jemný kartáč se štětinami, nebo drátkový kartáč s plastovými kuličkami. Ze začátku vzhledem k délce srsti nejde o česání jako takové, ale o to, aby se váš psí miláček s česáním seznámil a navykl na něj. V budoucnu to oceníte, protože pejsek se nebude bát nebo utíkat. K nácviku samozřejmě patří dostatek velkých odměn v podobě pochval nebo pamlsků, když pejsek spolupracuje. Již od štěněte můžete pejska navykat na koupání a fénování. Pro štěňátka jsou vytvořeny přímo šampony, které zohledňují jejich potřeby a srst. Nikdy nezapomínejte na použití i kondicioneru, který srst vyživí a v budoucnu se vám bude lépe česat. Po vykoupání je dobré pejska vyfénovat. V mokré srsti by mohl prochladnout, nebo se naopak zapařit, když se zahrabe mokrý někam do peřin. Navíc pejsci po vykoupání mají tendenci se do všeho vytřít a tím si srst velice zacuchávají. Vhodné je srst vyfénovat a pročesat. Na fénování můžete použít váš ruční fén, který dáte na menší teplotu vzduchu nebo se prodává celá řada profesionálních foukačů přímo pro pejsky.

Pravidelně - naučte se srst pročesávat pravidelně, ušetříte si tím plno práce. Nečesaná srst se rychle zacuchává a následné rozčesávání je velice zdlouhavé a pro pejska nepohodlné a mnohdy i bolavé. Srst jorkšírů je třeba i pravidelně koupat. Pokud máte kvalitní psí kosmetiku je možné a pro psa neškodné koupat ho dle potřeby, třeba 1x týdně. Tím spíše, pokud si přejete nechat narůst krásnou, dlouhou srst, nebo i v případě, že si váš pejsek užívá život plnými doušky běháním po lese, na chalupě či s psími kamarády.

Důkladně - toto je velice důležité. Jinak se z česání může stát tzv. Sisyfoská práce, která nikdy nekončí, protože pokud není srst opravdu důkladně pročesaná, velice rychle se opět zacuchá. Zvýšené pozornosti věnujte srsti zejména v období přesrsťování, to je období zhruba mezi 10. až 18. měsícem života psa, kdy se srst mění ze štěněčí na dospěláckou a má větší tendence se cuchat. V tomto období je velmi užitečné přidat výživu do srsti například s olejem a keratinem, při česání používat rozčesávací sprej a jako samozřejmost je po šamponu používat i kondicioner.

 

Čím česat

Vhodné nástroje, stejně tak i kosmetika vám pomohou docílit krásné a zdravé srsti u vašeho psa.

Nejvhodnějším kartáčem na česání srsti jorkšírských teriérů je Maxi PIN Pocket, dobře se drží, neškrábe a krásně pročesává srst, zejména tu dlouhou, nebo třeba jen culík. Pokud se srst cuchá, nebo je hustá, použijte flexi kartáč, je drátkový, srst pomůže dobře rozčesat. Po každém učesání projeďte srst jednořadým hřebenem. Můžete použít klasický jednořadý hřeben nebo antistatický hřeben, který srst neelektrizuje. Pokud vám jednořadý hřeben volně projede srstí, blahopřejeme, česání jste provedli na jedničku. Pokud se někde zasekne, nevadí, do zacuchaného místa stříkněte rozčesávací sprej a kartáčem místo opatrně a důkladně pročesejte. Poté opět zkuste projet jednořadým hřebenem.

 

Jakou kosmetiku použít

Jak již bylo výše zmíněno. Pokud máte doma štěňátko, použijte šampon pro štěňata. Tento šampon můžete použít i pro pejsky s citlivou pokožkou nebo psí seniory. Pro dospělé psy je vhodný šampon na dlouhou srst nebo šampon podporující barvu srsti vašeho psa. V období přesrsťování nebo u pejsků s dlouhou srstí je velkým pomocníkem restrukturalizační šampon na dlouhou srst a výživa do srsti v podobě olejů a keratinu. Při každém koupání a po jakémkoliv šamponu i do krátké srsti používejte kondicioner. Srst vyživí, hydratuje, chrání ji před vlivy vnějšího okolí a vám se bude srst lépe a snadněji česat.

 

Pár tipů na závěr

  • chvalte, chvalte a odměňujte - za malé i velké pokroky, za cokoliv co při péči váš pejsek udělá dobře. Je to pro pejska motivující, aby s vámi spolupracoval. Můžete odměňovat pochvalou, pamlskem nebo i hrou s nějakou hračkou. Nejenomže pejska odměníte za spolupráci, upevníte si s ním i vztah
  • seznamujte postupně - vše postupně, v klidu beze spěchu
  • při česání srst pročesávejte po vrstvách a neopomeňte žádné místo, zejména místa pod obojkem, pod kšíry nebo v zimě pod bundičkou
  • culík snadněji učešete pomocí hřebenu se špičkou a s malými psími gumičkami 
  • vyberte si dobrý psí salon - s péčí o srst vám poradí a srst pejska upraví do střihu, který si budete přát
  • nezapomeňte na čištění očního okolí a uší (článek na toto téma naleznete zde)
  • nebojte se zeptat - pokud si při péči o srst nejste jistí, nebojte se zeptat - vašeho chovatele, v psím salonu nebo u obchodníka, u kterého nakupujete potřeby pro vašeho pejska. Všude by vám měli dobře poradit.
  • pokud má váš pejsek jakékoliv zdravotní obtíže, obraťte se na vašeho veterinárního lékaře