Sametky - podzimní nepřátelé (nejen) psů

S pozdním létem přicházejí i malí, za to ale urputní psí nepřátelé, sametky. Pokud se váš pes v tomto období začne urputně drbat nebo si okusovat tlapky, je čas zpozornět a psa důkladně prohlédnout. Je totiž velká pravděpodobnost, že se váš pes stal terčem a hostitelem pro hostinu larev sametek. Lepší než čekat a poté zkoumat, proč se váš pes drbe, je lepší být připraven a informován :)

dog-feet-street_1122-391

Seznamte se, Sametka podzimní

Sametka podzimní (Neotrombicula autumnalis) je druh roztoče také známý pod nesprávným označením „sviluška“. Její larvy žijí paraziticky; napadají teplokrevné savce, i lidi. Vyskytuje se ve vlhčím prostředí (např. vysoká tráva) a je aktivní od července do září. Larvy jsou běžně oranžové až cihlově červené se šesti nohama a jsou velké do 0,2 milimetru. Dospělý roztoč je velký cca 1 mm a jeho tělo je uprostřed zúžené a hustě pokryté chloupky, které připomínají samet, odtud jejich název.

 

pes_sametky

Poznávací znamení - oranžové ťupky

V tomto období je velice žádoucí pravidelně kontrolovat psí srst. Jakmile na kůži psa spatříte drobné, jasně oranžové ťupky, bingo - bohužel jste právě objevili larvy sametky. Larva se živí buňkami kůže. Jen co si najde místo, kde je kůže tenká a jemná, vstříkne na kůži trávící enzymy, aby se jí lépe hodovalo, a to je okamžik, kdy způsobuje nesnesitelné svědění. Nejčastěji sametky hodují na tlapkách mezi prsty, v okolí uší a očí, nalézt je ale můžeme i v okolí konečníku, slabin, jejich “revír” je široký. Kousnutí sametkou způsobuje zarudlá místa, podobně jako kousnutí od komárů. Teplo, například z postele, zvyšuje následky kousnutí a příznaky spontánně zmizí po 10–14 dnech. Pokud si pes poštípaná místa nadměrně líže, kouše či drbe, může v místě poštípání vzniknout zánět kůže a je třeba vyhledat veterinárního lékaře.

Neee, vodičku a šampon nééé

Tohle by vám odpověděla každá sametka hodující na těle psa. Pokud sametky objevíte, šup s vaším psím kámošem do vany a sametky bez milosti mechanicky při mytí z kůže odstranit. Dalším krokem je pak samozřejmě vyprat pelíšky, deky, mnoho z nás i svou postel… Pokud fandíte přírodním metodám je velice vhodné kůži psa po poštípání sametek ošetřit zeleným jílem a hydrosolem heřmánek . Zelený jíl napomáhá hojení ran, regeneruje a zvláčňuje kůži a především ulevuje od svědění. Stačí ho na kůži nasypat. Hydrosol heřmánku pak celou pokožku zklidní, působí protizánětlivě a podporuje hojení. Jedná se také o výkonný relaxant. V mnohých psích salonech nabízejí i zábal ze zeleného jílu, který může napomoci dostat kůži vašeho psa opět do kondice, váš pejsek se během procedury zrelaxuje a jako bonus bude ze salonu odcházet s krásně lesklou srstí.

6196_tea-tree-and-neem-oil-sprej-pro-psy-yuup-150-ml-home

Prevence až na prvním místě

Ideální a stoprocentně fungující prevence není, leda, že by se člověk rozhodl v tomto období nechodit se psem ven, protože můžete mít zahradu jak ze škatulky a sametky se přesto zabydlí u vás v trávníku nebo v nízkých keřících. Některé roky jich je více, některé méně. Určitě je dobré mít psa ošetřeného některým z dostupných antiparazitních přípravků, vybrat si můžete od šamponu až po obojky. Jedním z osvědčených prostředků je sprej s neem a tea tree olejem, který se stříkne do srsti před vycházkou. Tento sprej je velkým pomocníkem i v období blech, klíšťat a komárů, kteří by nám rádi pili krev.

 

Pokud je váš pejsek citlivý, urputně se drbe, pokožka je velmi zarudlá, nebo se vám cokoliv nezdá, je vždy vhodné navštívit vašeho veterinárního lékaře.