Užitečné tipy, jak zbavit psa stresu během Silvestru

 

Vaši čtyřnozí kamarádi mají o poznání citlivější uši než lidé, proto pro ně vybuchující dělobuchy a ohňostroje představuji daleko vyšší riziko - dokonce ty nejsilnější rány u nich mohou způsobovat i citelnou fyzickou bolest. Není proto divu, že období Silvestra je pro pejsky noční můrou. Naštěstí ale existuje několik tipů a rad, jak je co nejvíce ochránit před stresem, a jak jim Silvestr maximálně zpříjemnit. A právě těm budou věnovány následující řádky.

Hodina plná hlasitých výbuchů a pestrobarevných světel má nejčastěji za příčinu to, že chlupáči začnou panikařit. Pokud máte venkovního pejska, je klíčové zabezpečit, aby vám pejsek při panice neutekl - ideálně mu poskytnout azyl uvnitř domu.

Se zvládnutím Silvestru pomůže i zvýšený počet procházek během tohoto dne - když se psem vyrazíte vícekrát přes den, může se Vám podařit, že díky zvýšené fyzické aktivitě pak Silvestr v klidu prospí.

 

Klíčové je pejska zabavit, aby se tolik nestresoval

Snažte se rovněž co nejvíce eliminovat dopady rámusu na pejskovi uši. To znamená, že jej pusťte do nejvíce odhlučněné místnosti v domě či bytě. Stejně tak se snažte vašeho čtyřnohého mazlíčka nějak zabavit - kupříkladu mu pusťte nějaký uklidňující podkres (například tento). Ten zároveň pomůže i v tom, že rámus z rachejtlí nebude tolik slyšet.

Pokud chcete pro snížení rámusu udělat maximum, můžete mu pořídit i návlek na ouška. Jsou navrženy tak, aby udržovaly psy v klidu a snižovaly případný stres například při zvuku fénu, burácení hromu při bouřce nebo právě při ohňostroji. K dispozici máme 4 různé velikosti pro všechna plemena od čivavy po dogu. A nebojte se nemusíte koupit celé balení všech 4, ale pouze tu, která vašemu chlupáči padne jako ulitá.

Zaměřte se i na odvedení jeho pozornosti, aby se tolik nesoustředil na hluk. Například mu můžete pořídit čmuchací kobereček, jenž ho skvěle zabaví a pomůže mu s odlehčením stresové situace. Do čmuchacího koberečku se schovávají co nejmenší pamlsky, třeba chutné pamlsky chicken jerky, aby se následně pejsek zabavil jejich hledáním.

 

Přírodní řešení pro ty největší nerváky

Máte již špatné zkušenosti z některého z předcházejících Silvestrů a nechcete, aby se nepříjemná situace opakovala? Pak přesně pro vašeho pejska jsou ideální přírodní kapky Dokonalá láska. Konkrétně kapky LÁSKA 52 Viola Odorata obsahující konejšivé a terapeutické látky vhodné zejména pro ty chlupáče, jež velmi špatně snášejí hlasité zvukové podněty.

Kapky LÁSKA 50 Pro rychlé zklidnění jsou zas nejlepším řešením v situaci, kdy už došlo k rozdráždění - účinně pomohou s emočním uklidněním. Pro ty, co nesou Silvestr opravdu vice špatně, je pak vhodný třezalkový olej, coby přírodní sedativní látka. Každopádně pakliže pejsek užívá léky, tak je před jeho nasazením nutná konzultace s výrobcem DL, aby nedošlo k útlumu účinků léků.