Střihačský stůl mít či nemít, a když mít tak který?

Není stůl jako stůl a o těch na úpravu psů to platí dvojnásob. Kvalitní stůl určený pro úpravu zvířat vám totiž práci o hodně usnadní a uděláte i dobrou službu pro vaše záda. Ne každý pes je totiž stejně vysoký. Proto jsou střihačské stoly i nastavitelné ve své výšce, abyste se k stříhanému psovi nemuseli hrbit nebo naopak ho neměli “až nad hlavou”.

Pojďme si ale nejprve říci, proč střihačský stůl a ne jakýkoliv domácí stůl. Byť jsou domácích stolů “mraky”, pravděpodobně žádný vám nesplní to co střihačský stůl. Řada psích střihačů kdysi začínala na různých alternativách stříhacího stolu. Například na části kuchyňské linky, která je sice super stabilní a plocha se dá krásně otřít (chlupy všude včetně nádobí nyní opomeneme), ale nedají se pod ni pořádně zasunout špičky nohou a kolena, takže člověk je neustále v polopředklonu a to i za předpokladu, že upravuje super hodného pejska, který nemá neustále "bod zájmu" co nejdál od střihače. Mezi další alternativy může patřit jídelní stůl, který má velké plus, že k němu lze již lépe přistoupit. Pokud jste ti šťastnější, tak máte doma bytelný, dřevěný stůl, který se nekýve. Kývání stolu totiž často rozkmitá psí tělo do takových kmitočtů, že ani oči nestíhají, natož udržet v bezpečné vzdálenosti nůžky… V neposlední řadě je velkým problémem u domácích stolů to, jak již bylo zmíněno, že se u nich nedá nastavovat výška. Což je jedno z nejdůležitějších kritérií střihačského stolu, pokud si chcete co nejdéle udržet zdravá záda, potažmo celé tělo.

Stříhacích stolů je celá řada a každý si tak může vybrat ten, který je pro jeho práci ideální. Když totiž u stolu trávíte většinu času, je velice důležité, aby vám vyhovoval a práci vám usnadnil. Jiný druh stolu bude potřebovat střihač, který denně upravuje pejsky do 5ti kg a jiný, který se zaměřuje na obří plemena vážící i pře 50kg.

V první řadě by si každý měl rozmyslet na co a na jak velká plemene má stůl být. Stoly se nejčastěji vyrábějí od délky 90 cm do 125 cm a šířky 60-65 cm, takže na malá plemena vám stačí stolek o rozměrech 90 x 60 cm, který bude i více skladný, ale naopak na velká plemena bude vhodný stůl 125 x 65 cm, který sice zabere více místa, ale pes se vám na něj pohodlně vejde, stůl je daleko stabilnější, má větší nosnost (může být až 150kg) a má i pevnější hrazdy na případné přichycení psa, kdyby chtěl třeba během práce odejít, tak aby se třeba nezranil skokem ze stolu. Velkou výhodou těchto stolů bývá i to, že je lze nastavit velice nízko, takže si pes na stůl pohodlně nastoupí a vy ho nemusíte zvedat.

Abychom se ve stolech lépe orientovali, pojďme si popsat ty nejčastější a v salonech nejvíce oblíbené.

 

Podle způsobu zdvihu:

Hydraulický stůl

Zvedá se šlapáním na páku (ne úplně dolů) a snižuje se sešlápnutím páky až úplně dolů. Výšku stolu si díky tomu můžeme nastavit přesně podle vlastních potřeb. Výhodou hydraulických stolů je to, že fungují i při výpadku elektřiny a k jeho používání nepotřebujete zásuvku. Stejně tak vám odpadne problém s kabely, o které byste mohli zakopnout, nevýhodou může být pro někoho neplynulý pohyb stolu při zvedání, který může být ne každému psovi příjemný. Tyto stoly mají stejně jako ostatní, protiskluzovou desku a dá se na ně připevnit rameno na přichycení pejsků.

Samozřejmostí jsou také zaoblené hrany, aby nedošlo k poranění nebo potrhání oděvů. Některé stoly se navíc jako bonus dají odaretovat přizvednutím páky a vy si tak můžete celou stříhací plochou otáček dokola.

5431_hydraulicky-stul-phoenix-helios-90-x-60-cm

Elektrický stůl

Stisknutím tlačítka nebo pedálu lehce ovládáte zdvih stolu, který plynule jezdí nahoru a dolu dle vašich potřeb. Elektrický stůl je možné pořídit i podsvícený, který zpříjemňuje práci s černými psy, tak že srst zespoda lehce nasvítí a vám se tolik neunavují oči neustálým zaměřováním na černou barvu. Samozřejmostí jsou také zaoblené hrany, aby nedošlo k poranění nebo potrhání oděvů. Další velkou výhodou je to, že mohou být vybaveny kolečky, vy si můžete stůl přivézt k vaně, kde pes pohodlně přímo z vany nastoupí a vy si ho i se stolem odvezete tam, kde budete stříhat. 

Nevýhoda je, pokud zrovna nepůjde proud a vy nejste vlastníkem elektrického generátoru :)  Každopádně fénovat bez proudu jde také nic moc.

5473_strihaci-elektricky-stul-phoenix-callisto-bily-125-x-65-x-21-95-cm (1)

Kulatý stůl x hranatý stůl

 

Kulatý stůl

Tento druh stolu je hezký na pohled a je velice využíván při prezentaci střihu lektory na seminářích. Stolem jde krásně plynule otáčet a každý tak může vidět psa ze všech stran

 

Hranatý stůl

Nejčastější tvar stolu. Velikosti stolu se liší od malých pro malá a střední plemena až po velké, které pohodlně unesou i obří plemena psů,

Samostatnou kategorii pak tvoří výstavní stoly, které sice nejsou polohovatelné, ale prodávají se v různých výškách - vyšší pro malá plemena a nižší a větší např. pro velké pudly. Tyto stoly jdou lehce složit, takže je snadno můžete převážet v kufru auta. Často mají na boku stolu ucho, za které můžete stolek odnést. Stoly si lze také pořídit s kolečky, což je velice užitečné, pokud často cestujete na výstavy a máte plno věcí. Stůl na výstavě jednoduše vyndáte z auta, položíte ho na zem, povytáhnete si oj, v případě potřeby na něj položíte věci a stolek pohodlně táhnete za sebou. I na tyto stoly je možné z boku přidělat rameno pro úvazy.

Úplně nestolkový a přitom stále druh stolu je stolek na výstavním kočárku pro psy. Mnoho majitelů na výstavách používá kočárek pro psy, kam může v případě potřeby pejsky zavřít, aby se neušpinili a nebo do něj uložit věci potřebné na výstavu. Na úpravu pejska pak jen stačí psa postavit na stolek, který tvoří pomyslnou stříšku kočárku. Díky své velikosti je určený zejména pro menší pejsky.

Všechny stoly určené na úpravu psů jsou vyráběny s protiskluzovým povrchem, mají zaoblené hrany a kromě výstavních stolů, jsou nastavitelné svou výškou. Díky všem těmto funkcím se stávají nezastupitelným pomocníkem ve všech psích salonech.