Nevíte jaký šampon koupit pro vašeho psa? V našem článku se dozvíte vše potřebné.

 
Mohlo by se zdát, že koupě šamponu, není žádná věda, vždyť jde „jen“ o šampon... máte pravdu, není to žádná věda, jde jen o to, vědět na co si dát pozor a vědět, co chcete.
 
Šampon je kosmetický přípravek určený k péči o psí srst. Mnozí lidé často kupují šampon bez většího rozmyšlení. Mnohdy je pro zákazníky důležitá na prvním místě pořizovací cena, nebo velikost balení. Na prvním místě byste však měli vybírat šampon podle typu srsti vašeho psa a toho čeho chcete docílit. Každý pes i se stejným typem srsti může mít jiné potřeby na to, aby jeho srst byla kvalitní. Pokud vám na kvalitě srsti opravdu záleží, měli byste šampon vybírat právě podle potřeb vašeho psa.
 
V běžných zooshopech či zverimexech můžete koupit univerzální šampony, šampony pro štěňata, nebo pro konkrétní plemena. Nabídka prodávaných šamponu je široká.
 
       štěně vana (1)            
 
 
Výrobců šamponů je celá řada, při výběru hraje výrobce podstatnou roli. Mezi přední výrobce, kteří nabízí šampony jsou Yuup, Iv San Bernard, Tauro Pro Line, K9, PSH...
 
V nabídce prodejců si můžete vybrat navíc konzistenci šamponu. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji používané jsou tekuté šampony, dále to jsou suché šampony a šampon ve formě pěny.
 
Tekuté šampony – nejběžnější prodávaný druh šamponů. Některé šampony, většinou z profesionálních řad (určené pro psí salony) se ředí vodou v určitém poměru. Jsou určeny pro pravidelné používání.
 
Suché šampony – šampony, které můžete mít jako SOS pomoc např. před výstavou, nebo když se potřebujete rychle zbavit špíny bez koupání. Suchý šampon stačí nastříkat a vyčesat.
 
Šampon ve formě pěny – šampon se ve formě pěny nanese na žínku nebo hadřík, vetře se do srsti a po chvíli se vyčeše. Stejně jako suchý šampon se neoplachuje vodou. Ideální pomocník, pokud jste někde, kde nemůžete psa vykoupat.
 
 

Od kdy a do kdy používat šampon pro štěňata?

Začneme od začátku, tedy od kdy používat šampon pro štěňata – u kvalitních šamponů můžete s koupáním a nácvikem návyků hygieny začít takřka ihned, jen co se štěně u vás doma rozkouká. Není pravdou, že štěně by se mělo koupat až od půl roku věku. Dnešní receptury šamponů jsou vyráběny s ohledem na srst a kůži štěňat a jejich potřeby.
 
Šampon pro štěňata je vhodné používat zhruba do doby 10-ti až 12-ti měsíců, kdy obvykle začíná přesrsťování, tedy výměna srsti štěněčí za dospělou. To se pozná tím, že v tomto období, trvá zhruba do roka a půl věku psa, se srst více cuchá, při špatné péči je suchá a nevypadá hezky. V tomto období je velice vhodné štěněčí šampon vyměnit za šampon, který hodně hydratuje a obsahuje hodně vitamínů a živin, například šampony pro dlouhou srst. Hydratovaná a vyživená srst je pevnější, lesklejší, vypadá pěkně a hlavně nemá sklony k tomu se cuchat.
 

Šampon pro dospělé psy

Nabídka šamponů pro dospělé psy je opravdu široká. Můžeme si vybrat šampon podle barvy srsti svého psa, podle typu srsti – hrubá srst, krátká, dlouhá,... existují i šampony pro citlivé a alergické psy. Většinou se jedná o šetrné či přírodní šampony.
 

Šampony pro psí seniory

Psí senior má většinou citlivější kůži a srst už není v takové kondici, jako když byl mladý. I proto se pro tento věk vyrábí šampony, která zohledňují specifika srsti a kůže těchto psů. Často se jedná o šampony, které mohou používat štěňata a citliví psi.
 
Při výběru správného šamponu vám může pomoci chovatel vašeho psa, který zná dobře srst tohoto plemene, nebo pracovník psího salonu. Stejně dobře by vám měl poradit i prodejce kosmetiky, který by měl dobře znát kosmetiku, kterou nabízí.
              pes vana