Pomozte svým mazlíčkům zbavit se zimní podsady

 

S přicházejícím jarem, a tedy i výraznějším oteplováním, nastává u psů období výměny srsti z huňaté zimní, jež jej v zimě chránila před chladem, za méně bohatou, tzv. letní srst. Občas lidi napadne srst zkrátit v mylné domněnce, že se tak psovi pomůže od horka a oni si ušetří práci s vyčesáváním a rychle se zbaví všudypřítomných chlupů v domácnosti. Bohužel tomu tak není. Srst s podsadou není „stříhací srst“. Srst má svou důležitou funkci. Slouží tělu jako „slunečník“, pokud by se srst ostříhala, slunce by pálilo přímo na pokožku a psovi by bylo ještě větší horko. Primárně je potřeba vyčesat podsadu, tedy spodní srst, která mu díky své jemnosti a huňatosti slouží jakožto efektivní izolace i před mrazem a profouknutím. Pokud srst důkladně vyčešete, zajistíte tak, že vzduch bude moci volně proudit ke kůži, čímž psovi nebude v létě tak velké horko. Vrchní srst mu naopak dobře poslouží jako již zmíněný „slunečník“.

Stejně tak je potřeba myslet na to, že výměna srsti je běžnou součástí pejskova života, ve velkém ji většinou mění dvakrát ročně, a je tedy potřeba vždy po skončení tohoto procesu mazlíčka zbavit přebytečné srsti, která nejenom, že nevypadá příliš esteticky (pes vypadá jako kdyby měl o nějaké to kilo navíc), ale zároveň by mohla způsobit řadu problémů, a to zejména zdravotního rázu – pod nevyčesanou srstí se může kůže zapařit atd.

 

Není srst jako srst - jaké typy vyčesávací srsti existují? 

Krátká srst bez podsady – jedná se o srst tzv. hladkosrstých plemen. To je srst, která je krátká a lesklá. Tuto srst má např. ohař, pinč, krysařík, bostonský teriér, buldoček, krátkosrstá čivava,... Krátkou srst bez podsady můžete pravidelně vyčesávat tzv. furminátorem neboli Trimovacím hrablem pro krátkou srst. Velice dobrou službu vám také udělá thalasoterapie - bahenní zábal či vířivá koupel. Tyto služby již dnes nabízí mnoho salonů. Pokožka se při těchto procedurách hluboce pročistí a dojde k odstranění odumřelé srsti, která by vám doma průběžně vypadávala. Majitelé krátkosrstých plemen mají tyto procedury velice v oblibě, protože je dokáže zbavit nadměrného línání až na 3 měsíce.

Srst s podsadou – krásná, huňatá srst vybízející milovníky psů k pomazlení. Ano, to je srst s podsadou. Touto srstí se pyšní např. husky, australský ovčák, shiba inu, samojed, pomeranian.... U těchto plemen je velice důležité podsadu vyčesávat. Na to existují různé hrabičky, které vám s odumřelou srstí lehce pomohou.

Samostatnou kategorií je pak trimovací srst – jak poznáte trimovací srst? Jednoduše. Hrubá, rošťácky vypadající srst na psovi, když není vytrimovaná. Jestli znáte pohádku Dášenka, čili život štěněte, tak hlavní hrdinka přesně tuto srst má. Hrubá až drátovitá srst sice pro mnohé není tak lákavá na mazlení, ale má svou velkou funkci. Psi s hrubou srstí jsou v drtivé většině lovečtí psi. Tato srst jim je velkým ochráncem při práci v lese, kdy je dokáže velice dobře chránit díky své pevnosti. Díky své struktuře srst také nepromokne tak rychle jako jiná srst a pes se tolik nešpiní. Má to ale i svou daň a to tu, že je třeba se o ni pravidelně starat. Ideálně doma vyčesávat podsadu hrabičkami a dle plemene jednou za cca 3-6 měsíců srst vytrimovat (u výstavních psů i častěji, aby se srst navrstvila). Trimovat můžete buď doma, nebo v psím salonu. Při trimování dochází k mechanickému odstranění odumřelé hrubé srsti. Provádí se trimovacími noži, tyčinkami, trimovacím kamenem, nebo jen prsty s návleky. Dříve se k trimování používala dokonce i pilka. Mnoho lidí se obává, že psa trimování bolí. Pokud se k trimování přistupuje citlivě, tak tato procedura psa rozhodně nebolí. Mnoho pejsků při trimování dokonce pospává. Jedná se totiž o odumřelou srst, která by dříve či později psa začala obtěžovat a on by se ji snažil sám zbavit třeba otíráním o živý plot nebo doma o sedačku.

 

Chcete si psa vyčesat a nevíte jak na to? Dáme vám několik zaručených rad, s kterými to hravě zvládnete!
 

• Psa navykejte na česání/vyčesávání odmalička. Není nic horšího než na psa několik let nesáhnout a pak na něj narukovat s vyčesávacími hrabičkami. Nejspíše pes nejenže nebude spolupracovat, ale dost možná vám uteče kdykoli uvidí, že se k němu blížíte s vyčesávacími nástroji.

• Před vyčesáváním si vše připravte a mějte vše po ruce. Není nic horšího než se od práce zvedat a chodit hledat nástroje. Mohli byste tak během chvíle kromě nástrojů hledat i psa, který využil chvilky, kdy se nedíváte. :-)

• Odměňujte! Pokud pes spolupracuje, hned ho odměňte a pořádně ho pochvalte! Každý je rád odměňován a o psech to platí mnohonásobně.

• Pokud má pes dlouhou, hustou srst, nejprve srst pročesejte drátkovým kartáčem. Pročesaná srst půjde volně vyčesávat a psa to nebude tahat.

• Zvolte správné nástroje. Nevíte si rady? Zeptejte se ve specializovaném salonu či v odborném e-shopu nebo obchodu, který je zaměřený na péči o srst. Jednoduše: krátká lesklá srst – krátké zoubečky např. trimovací hrablo. Delší srst – hrabičky na podsadu. Huňatá srst – přidejte ještě kartáč.

• Pokud je srst dobře vyčesaná, poznáte to tak, že vezmete jednořadý hřeben a volně srstí projedete a nebudete z ní vyčesávat další a další hromady chlupů.

 

Jaké produkty se perfektně hodí na péči o srst domácích mazlíčků?
 

Jak se k jednotlivým druhům srsti postavit, abyste psa zbavil přebytečných chlupů, co možná nejefektivněji a bezbolestně jsme si již vysvětlili, ale bez kvalitních produktů určených k vyčesávání a péči o srst by to samozřejmě nešlo. Co si tedy pořídit, abyste pejskovi a jeho chlupům dopřáli maximální péči?

Základem jsou jednoznačně kartáče a hřebeny na česání, dalším velkým pomocníkem, hojně používaným v psích salonech je turbofén, který vám velice usnadní práci, protože díky němu vyfoukáte mnoho podsady, aniž byste ji museli ručně vyčesávat.

Má-li váš pejsek hrubší srst, určitě se neobejdete bez potřebného vybavení ke trimování. Naprosto klíčové jsou v tomto ohledu trimovací hrabičky, jež pomohou i s vyčesáním podsady. S trimováním vrchní hrubé srsti vám pomohou trimovací nůž, trimovací náprstek či trimovací tyčinka. S těmito nástroji je již třeba pracovat s určitou zručností, aby nedošlo k poranění psa.

Kdyby se vám vyčesávání u dlouhosrstých plemen nedařilo, tak ještě flintu do žita neházejte, existují totiž přípravky na usnadnění česání a rozčesávání, kupříkladu Lesk + rozčesávací sprej pro psy Yuup 150 ml, který celý tento proces nesmírně ulehčí. Srst se pokuste rozčesat, vyčesat. Poté psa vykoupejte v kvalitním psím šamponu. V tomto období je možné použít i šampony s repelentní složkou. Dále pomocí turbofénu psa vysušte, zároveň vám turbofén odstraní plno odumřelé podsady. V závěru srst dovyčesejte.

Vyčesávání srsti není úplně jednoduchá a fyzicky nenáročná činnost. Pokud si ale navyknete na pravidelné vyčesávání a uděláte si z toho rutinu např. při každém venčení pár minut + v období línání o nějaký čas déle, srst se vám za to odvděčí svou krásou a zdravím a váš pes radostí z toho, že mu není horko.

 

Rada na závěr: Vždy když pracujete s jakýmikoliv nástroji, pracujte opatrně. Při vyčesávání srst vyčesávejte po směru růstu a dlouho se nezdržujte na jednom místě, abyste nepoškodili kůži. Stejně tak příliš netlačte, psa by to bolelo. Pokud vám srst nejde projet nástrojem, stříknete si do srsti rozčesávadlo a pročesejte vrstvu po vrstvě kartáčem, poté se opět vraťte k vyčesávacím hrabičkám.