Jak pečovat o uši psa

 

Víte o tom, že psi slyší 2-3x lépe než lidi? Že to, co my lidé slyšíme například na vzdálenost 5 metrů, psi slyší ještě o 10-15 metrů dál? Pro psí sluch (stejně jako pro lidský) je však důležité zdravé, čisté ucho. Máme pro vás pár tipů jak o ucho psa pečovat.

Důležité věci, které potřebujete vědět o psích uších:

  • Uši jsou citlivé, takže potřebují pravidelnou péči, aby se zabránilo případným infekcím v uších.

  • Psi si dobrovolně nechtějí nechat čistit uši, takže s nimi budete muset čištění nacvičit.

  • Pokud to neuděláte správným způsobem, můžete nechtěně ucho poškodit.


Jak tedy svému psovi správně čistit uši?

Pokud nechcete kroutícího se pesana, který celý proces značně ztěžuje (a trvá mnohem déle), je důležité pracovat se psem pomalu, učit ho vše postupně a spojovat čištění uší s něčím pozitivním. Jednou osvědčenou metodou je odměňování pamlsky, které můžete nabídnout pokaždé, když váš pes během čištění spolupracuje. Když k tomu bude přidaná slovní velká pochvala psa, jste na dobré cestě.

 

Mějte správné potřeby na čištění uší

Stejně jako u lidských uší, i pro psí uši nejsou vhodné takzvané lidské “uchošťoury”, protože mohou poranit uši vašeho psa. Místo toho mějte připravený vatu, gázové čtverečky, nebo si prst zabalte do gázy a použijte ji. Můžete použít i Bamboostick. Snad nejdůležitější je však roztok na čištění uší. Hledejte takový, který je pro vašeho psa zcela bezpečný, ale přesto dokáže uši dobře vyčistit. Bude to produkt, který neobsahuje žádná antibiotika, steroidy, alkohol ani toxické materiály jakéhokoli druhu.

 

Mějte vše na dosah ruky

Poslední věc, kterou rozhodně nechcete, je během čištění zjistit, že jste na něco zapomněli a musíte vstát, abyste to našli. Jakmile vstanete, pravděpodobně zjistíte, že pes je minimálně v jiné pozici nebo není v místnosti vůbec. Budete tak muset celé proces začít nanovo.

 

Dodržujte pravidla

Chcete-li svému psovi správně vyčistit uši, musíte začít na vnitřní ploše ucha - boltci. Nalijte roztok na čištění uší na vatový tampon a opatrně vytřete vnitřní stranu ucha i ve všech záhybech. V ideálním případě to chce dělat jednou týdně. U psů s dlouhou srstí často rostou v uších chloupky. Ty je možné opatrně prsty po pár chloupcích vytrhat (pomoci vám v tom může depilační pudr do uší). V uchu bez nadbytečných chlupů se zbytečně nehromadí maz a ucho se lépe čistí.

Pokud jsou vatové tampony nebo gáza obzvláště špinavé, nebo maz zapáchá, navštivte veterináře vašeho psa, abyste se ujistili, že je vše v pořádku. Když skončíte, nezapomeňte svého pejska pořádně pochválit a odměnit například pamlsky, nebo hrou!