S jarem nezapomeňte i na ochranu psů proti vnějším parazitům

 

Přicházející jaro každoročně začne lákat ven všechny majitele čtyřnohých mazlíčků, aby si zas po dlouhé zimě mohli společně užívat slunečného a teplého počasí. Avšak venku na psy čeká nejenom spousta zábavy a volného pohybu, ale též i nebezpečí v podobě malých škůdců - parazitů. Řeč je primárně o blechách a klíšťatech. 

Naštěstí existuje celá řada antiparazitárních a repelentních přípravků, které dokáží pomoci v boji proti těmto parazitům. Ty slouží primárně jakožto prevence, abyste se z procházky se psem vždy vraceli bez klíšťat. Avšak i když klíště náhodou uspěje a zakousne se do psí kůže, tak se nemusíte obávat, neboť pomohou též s jeho bezpečným odstraněním.

A právě tyto pomůcky v boji proti vnějším parazitům budou tématem následujících řádků, kde si představíme ty nejlepší druhy ochrany, a zároveň nastíníme i jejich hlavní výhody a nevýhody. Konkrétně si takto představíme pipety, obojky, šampony a ultrazvukové odpuzovače.

 

Psí šampon proti parazitům

Vůbec nejlépe uděláte, když ochranu proti vnějším parazitům zahrnete do běžné péče o pejskovu srst. To znamená, pokaždé, když jej budete koupat, tak použijte přípravky, jež se postarají o to, aby odpuzovaly komáry, klíšťata, blechy a jiné škůdce - tedy psí šampony proti parazitům. Dokonce jsou k dostání celé sady určené pro zakomponování do běžné péče, důkazem budiž Balíček pro psy DOMÁCÍ PÉČE - PROTI KLÍŠŤATŮM PREMIUM.

Hlavní výhoda šamponů je patrná - pejsky nikterak neomezují v jejich běžném životě. Navíc pokud si vyberete nějaký z hezky voňavých šampónů s esenciálními oleji, třeba Tea Tree a Neem oil šampon, tak se z ochrany před parazity stane i příjemný zážitek.

Většina šamponů přitom funguje zcela na přírodní bázi, například Bylinný antiparazitní šampon pro dospělé psy ARAVA (400 ml), takže oproti chemickým přípravkům způsobují daleko méně alergických reakcí.

 

Obojek proti parazitům

Další možností, jak psa chránit před parazity, jsou speciální obojky. Jejich obrovskou výhodou je, že umožňují účinnou látku uvolňovat postupně, pes tedy bude chráněný i při dlouhých výletech. Některé jsou založeny přitom opět primárně na bylinkách, zářným příkladem je Antiparazitní bylinný obojek ARAVA.

 

Ultrazvukový odpuzovač

Má-li váš pejsek alergické reakce na šampony či obojky proti parazitům, nebo jenom nechcete jeho srst vystavovat zbytečné zátěži, případně chcete mít s bojem proti parazitům minimum práce a starostí, tak ideální volbou v takovém případě jsou ultrazvukové odpuzovače. Ty totiž stačí pouze nasadit psovi na krk a o nic víc se nemusíte starat – jde tedy o snadno použivatelného a údržbu si nevyžadujícího antiparazitárního pomocníka.

Ultrazvukový odpuzovač blech a klíšťat pro psy SKUDO PET DOG díky svému nepříjemnému zvuku, který je ale pro člověka, psy i ostatní domácí mazlíčky samozřejmě neslyšitelný, odpuzuje parazity a působí tak proti nim preventivně.

 

Pipeta proti vnějším parazitům

Pipeta je vhodným přípravkem pro domácí použití, bez problémů ji totiž zvládnete aplikovat sami v pohodlí domova. Za výhodu lze tedy považovat její snadnou aplikovatelnost. Naopak nevýhodou je kratší doba účinnosti, přičemž některé druhy pipet znemožňují koupání psa před či po jejich nanesení. Horší odolnost mají i proti dešťové vodě.